Povratak na vesti ... 

2020-07-08

MINISTAR PRAVDE I LJUDSKIH PRAVA REPUBLIKE INDONEZIJE U POSETI SRBIJI

U Srbiji je, početkom jula, u zvaničnoj poseti, boravio ministar pravde i ljudskih prava Republike Indonezije, Jason Laoliji. Indonežanskog ministra je primio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, koji je istakao da su odnosi Srbije i Indonezije, koji su uspostavljeni pre 66 godina, tradicionalno prijateljski, i da dijalog na visokom nivou doprinosi njihovom daljem učvršćivanju. Izrazio je očekivanje da ćemo u narednom periodu postići još bolje rezultate, posebno u oblasti ekonomske, parlamentarne, obrazovne, naučno-kulturne i sportske saradnje.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo visokim stepenom razumevanja Srbije i Indonezije o ključnim pitanjima za dve zemlje, i zahvalio Indoneziji na principijelnom i nedvosmislenom stavu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.

Takođe, posebno je zahvalio na humanitarnoj pomoći Indonezije namenjenoj suočavanju sa posledicama širenja zarazne bolesti COVID-19, naročito na paketu medicinske opreme koju je, u ime Vlade Republike Indonezije, indonežanski ministar uručio Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, Radomir Ilić, sastao se sa indonežanskim ministrom sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj i budućoj saradnji dve zemlje. Ilić i Laoli su se saglasili da je saradnja Srbije i Indonezije do sada bila uspešna, ali da postoji prostor za njeno dalje unapređenje, naročito u oblasti međunarodno pravne pomoći. Zajednički su istakli da bi uskoro trebalo da počnu pregovori o zaključenju ugovora iz oblasti međunarodno pravne pomoći, čiji su nacrti već razmenjeni.

Na kraju višednevne posete, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, primio je ministra Laolija, koji mu je preneo ličnu poruku Đoka Vidoda, predsednika Republike Indonezije. Uz pozdrave, predsednik Vidodo je predsedniku Vučiću uputio čestitke za pobedu na parlamentarnim izborima, kao i zahvalnost za doprinos izvanrednoj bilateralnoj saradnji Srbije i Indonezije.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija smatra Indoneziju važnim partnerom, čije odnose karakteriše prijateljstvo utemeljeno tokom stvaranja i rada Pokreta nesvrstanih zemalja. On je zahvalio za principijelan stav Indonezije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, koji posebno dolazi do izražaja u međunarodnim organizacijama. Takođe je rekao da Srbija podržava Indoneziju u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Predsednik Republike Srbije je izrazio podršku narodu Indonezije da se što brže izbori sa izazovima pandemije COVID-19 i vrati na put društvenog i ekonomskog napretka. On je čestitao indonežanskom rukovodstvu na ostvarenim rezultatima u razvoju privrede i izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje, za koju postoje mogućnosti u mnogim oblastima.

Predsednik Vučić i ministar Laoli su se saglasili da će unapređenje ugovorne osnove između Srbije i Indonezije unaprediti saradnju u različitim oblastima.
Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Vidodu da poseti Srbiju.

Povodom zvaničnog boravka ministra pravde i ljudskih prava Republike Indonezije Jasona Laolija u Beogradu, ambasada Republike Indonezije organizovala je, 5. jula, virtuelni susret, preko aplikacije zoom. Indonežanski ministar je, u prisustvu ambasadora Indonezije, Mohamada Čandre Vidije Jude, pozdravio članove indonežanske zajednice u Srbiji, članove Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“, plesne grupe ambasade Indonezije i druge.

U ime Društva „Nusantara“ Marko Jelić, generalni sekretar Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA, pozdravio je ministra, upoznao ga sa aktivnostima Društva, koje broji više od 170 članova, i koje sledeće godina proslavlja svoje punoletstvo, 18 godina od osnivanja. Tim povodom, NUSANTARA planira da objavi o 18 godina aktivnosti, o mnogobrojnim aktivnostima na polju kulture i međuverskog dijaloga Srbije i Indonezije.

„Nusantara“ je ministru poklonila knjigu srpskog nobelovca „Znakovi pored puta“ na engleskom i maketu spomenika i0;neza Mihaila za sećanje na dane provedene u glavnom gradu Srbije.

Boravak indonežanskog ministra u Beogradu još jedna je potvrda prijateljskih veze dva naroda, i želje Vlade Indonezije da želi da sarađuje sa Srbijom, u ovogodišnjim složenim uslovima rada i putovanja zbog koronavirusa.

Povratak na vesti ...