Povratak na vesti ... 

2020-08-19

VIRTUELNA IZLOŽBA INDONEŽANSKOG UMETNIKA JUSA RIZALA

Renomirani indonežanski umetnik Jus Rizal poklonio je Udruženju Adligat za Dan nezavisnosti Indonezije, 17. avgust, 12 svojih slika i grafika posvećenih Beogradu. Tim povodom je Adligat sa Društvom srpsko-indonežanskog prijateljstva „Nusantara“, organizovalo izložbu ovih radova. Dok se originali mogu videti u Adligatovom Muzeju knjige i putovanja, široj javnosti izložba je dostupna virtuelno, na veb sajtovima: http://www.adligat.rs i na http://www.nusantara.rs .

Gospodin Jus Rizal bavi se umetnošću već trideset godina. Učesnik je mnogobrojnih uglednih svetskih izložbi i umetničkih festivala u Indoneziji i u svetu. Između ostalog, izlagao je u Maleziji, SAD, Turskoj, Letoniji kao i u prestižnoj Nacionalnoj galeriji u Džakarti, a pre godinu dana predstavio je svoj rad u Udruženju književnika Srbije u organizaciji Udruženja Adligat.

„Jus Rizal je pobrao najbolje umetničke kritike u jednoj od najvećih zemalja sveta. i0;ada je boravio u Beogradu, dok je sedeo u parkovima, razgledao naše znamenitosti, neumorno je slikao i crtao. Tako je nastao serijal zanimljivih dela o našem gradu, vizija Beograda slavnog indonežanskog umetnika. U ovo teško vreme, gospodin Rizal je želeo da pruži podršku srpskom narodu, pa je poslao originale svojih dela našem muzeju na poklon. To je uradio i njegov učenik, Teufik Hadžalić, poreklom iz Srbije, jedan petnaestogodišnji perspektivni slikar koji će uskoro imati izložbu u Nacionalnoj galeriji u Džakarti“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Rizal veruje da se umetnost može objasniti u relaciji lične poruke ili priče i da uopštena, dodata, tumačenja i objašnjenja ne mogu biti autentična. i0;aže da su ljudi na njegovim izložbama prilično tihi, i da publika ne želi ništa da ga pita, zato što im je već dao odgovore.

Rizal smatra da je umetnost okrenuta sebi i da ne treba da se koristi za propagandne svrhe bilo koje vrste, posebno ne političke ili socijalne. Rizal veruje da, u umetničkom delu, umetnik prvenstveno izražava svoju emociju, izraz, oblike i boje koje je našao u sebi, da bi kroz oči i posmatranje kao osnovni čulni mediji publiku motivisao da uđe u sopstvena suštinska značenja. „Mislim da je najbolja umetnost ona koja dolazi iz srca. Direktna je, nema hendikepa u izražavanju. Za takav pristup verujem da je najbolji umetnički put apstraktni stil, naročito ekspresionistički“, kaže Rizal.

Viktor Lazić kaže: „Izložba je organizovana kao prijateljski susret kultura Indonezije i Srbije, kao još jedan most između naših naroda i umetnika.“

Indonezija je najveća muslimanska zemlja na svetu sa više od 260 miliona ljudi, najveći arhipelag na svetu, rasprostranjena na više od sedamnaest i po hiljada ostrva. Po raznolikosti flore i faune je druga na svetu, odmah iza Brazila i pripada u najveće zemlje u razvoju na svetu. Moto Indonezije glasi: „jedinstvo u različitosti“, sa obzirom na to da u ovoj državi živi više od tri stotine naroda i nacionalnih manjina.

Povratak na vesti ...