Povratak na vesti ... 

2019-12-02

OBILAZAK ČETIRI MANASTIRA U OKOLINI BEOGRADA

Prvog decembarskog dana, članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva i prijatelji Društva iz Doma zdravlja Zemun i hora Akademija edukativa, odlučili da provedu u obilasku četiri manastira u okolini Beograda.

Prvo su obišli manastir Rakovicu, koji je poslednjih nekoliko godina saborište velikog broja vernika, pre svega, zbog obilaska groba patrijarha Pavla, donedavnog patrijarha. U besprekornom manastirskom vrtu, putnici su obišli manastir, i prisustvovali liturgiji.

Zatim, putnici su obišli manastir Fenek, u Jakovu, na teritoriji gradske opštine Surčin, koji pripada grupi fruškogorskih manastira. Poslednjih godina, ovaj manastir doživljava puni procvat. Pored rekonstrukcije, obnovljeno je monaštvo, i organizovana velika ekonomija – proizvodnja organske hrane, grožđa, vina, čajeva i mnogih proizvoda za unapređenje zdravlja, kao što su melemi, eterična ulja i dr.

Nedaleko od Velikog sela, u Slancima, putnici su obišli manastir posvećen Svetom arhiđakonu Stefanu, koji je zadužbina manastira Hilandara sa Svete gore.

Nekoliko kilometara od Pančeva, prema Starčevu, članovi su obišli manastir Vojlovicu, koji se nalazi u vrlo neobičnom okruženju rafinerije Naftne industrije Srbije. Manastir je svojevrsna duhovna oaza u industrijskoj zoni, i mesto gde mnogi radnici rafinerije provode svoj odmor tokom radnog dana.

U restoranu „Dvorište“, u Pančevu, putnici su, uz banatski ručak, uživali u muzici tamburaša, čiji je Živa šef orkestra.Povratak na vesti ...