Povratak na vesti ... 

2019-10-20

IZLET „PLODOVI RAĐEDINE“ U KRUPNJU I SOKO GRAD

Pravo miholjsko leto i visoke temperature, neuobičajno za ovo doba godine, bile su sjajna prilika da, 19. oktobra, članovi i prijatelji Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA, diplomate i službenici Ambasade Republike Indonezije, krenu na svoj 38. izlet u obilazak Pocerine i Rađevine.

Pravo mesto za prvu jutarnju kafu i kraći odmor, bila je „Vila Albedo“, etno centar za razvoj turizma i kulture, u selu Varna, kod Šapca. Milojka Mica Kovačević, vlasnica ovog prvog i jedinog seoskog turističkog domaćinstva I kategorije na teritoriji grada Šapca, koja je i pionir ženskog preduzetništva u razvoju sela, dobitnica je „Turističkog cveta“, najvećeg priznanja za turizam u Srbiji, koji joj je dodeljen na Svetski dan turizma 2011. godine. Vila Albedo neguje seoski stil života s kraja XIX veka, ali i građanski stil, iz perioda Jevrema Obrenovića. Za naše putnike, pripremila je domaće pocerse pite od sira i jabuka, i domaće sokove.

Posle prolaska preko Cera i pocerskih sela, NUSANTARA je posetila kompleks u Dobrom potoku, nadomak Krupnja. Kopleks se sastoji od crkve Svetog uspenja Presvete Bogorodice i nekoliko vajata i zidanih objekata, koji su pretvoreni u: muzeje svetosavlja, starih zanata, običaja, meda i pčelarstva, flore i faune, i dr. Ovaj kopleks ostavio je snažan utisak na mnoge izletnike, jer je kompleks veoma reprezentativan za predstavljanje krupanjskog kraja, posebno narodnih običaja i tradicije.

U centru Krupnja, tog dana, održavala se tradicionalna turistička manifestacija „Plodovi Rađevine“, na kojoj je, više od 120 poljoprivrednih proizvođača, izložilo svoje proizvode radi degustacije. Ovo je bila prilika da pokažu da od gajenja voća i povrća može živeti. Takođe, upriličena je i izložba starih „zastavinih“ fića, kao i takmičenje u pravljenju gulaša. Specijalitet je gulaš od pečuraka sa brda Raževine, među kojima svakako prednjače bukovača, vrganj, lisičarka. Slobodno vreme, neki su iskoristili da obiđu Muzej i0;rupnja, koja je zadužbina sveštenika protojereja-stavrofora Aleksandra Đurđeva, plod tridesetogodišnjeg etnografskog i istorijskog istraživanja. U muzeju se nalazi više od 3000 eksponata.
Drugi su uživali u turističkim i gastronomskim ponudama Rađevine.

Posle vožnje kroz prelepe pejzaže sokolskih planina, članovi Društva su došli do manastira Sv. Nikolaja Srpskog. Jedan broj članova obišao je manastirsku crkvu i sadržaje manastira, i, ljubaznošću sveštenika Nemanje Stanojevića, boravili u gostoprimnici. Oni najspretniji, popeli su se do vrha Soko grada, tvrđave, koja nikada nije osvojena borbom, već je menjala gospodare mirovnim ugovorima. Sa vrha Soko grada, uživali su u pogledu na brda sokolskih planina, koja su tog popodneva bila okupana suncem i bojama jeseni.


Marko Jelić

Fotografije: Vladimir Ilić, Oliver Dimić, Milica Djenović, Gilberte Delva i Hasan Astara.

Povratak na vesti ...