Povratak na vesti ... 

2019-09-22

IZLET U KIKINDU

U subotu, 21. septembra, NUSANTARA je posetila Kikindu. Datum nije nasumično odabran – u Kikindi je te subote održavan festival bundeve, u međunarodnim okvirima poznat kao „Dani ludaje“. Članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva prisustvovali su tog sunčanog septembarskog dana jednoj od pet najposećenijih privrednih manifestacija u Srbiji, koja obično okupi preko 100.000 posetilaca iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

U Istorijskom arhivu Kikinde, smeštenom u Narodnom muzeju Kikinde na glavnom gradskom trgu, za izletnike je priređeno posluženje uz tamburaše. Kroz zdanje nekadašnje Kurije članove Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva proveo je mladi gospodin Dragan Kiurski, muzejski pedagog, koji je nadahnuto pričao svojim gostima o prošlosti grada koji nema više od 260 godina istorije. Gospodin Kiurski pokazao je posetiocima i najveći predmet izložen u Narodnom muzeju Kikinde – mamuta nazvanog Kika, koji od 2006. predstavlja ekskluzivni eksponat u zdanju nekadašnjeg magistrata, a koji u unutrašnjem dvorištu muzeja ima i svoju plastičnu repliku.

Posetiocima je posle obilaska zdanja magistrata ostavljeno na raspolaganje dovoljno vremena za razgledanje i manifestacije „Dani ludaje“, i samog grada. Posebnu atrakciju za izletnike predstavljala je šetnja „22. najlepšom ulicom na svetu“ – Kikinđani su posebno ponosni na Ulicu generala Drapšina, za koju tvrde da je velelepna kad lišće počne da žuti!

U pratnji gospođice Jelene Matić, profesorke geografije koja ih je i dočekala u Kikindi i bila im vodič kroz grad, članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA posetili su Atelje „TERRA“, od 1982. godine poznat po internacionalnom simpozijumu koji se održava svakog jula. Gospodin Milan Ramaji, tehnički referent i asistent u Ateljeu „TERRA“, objasnio je posetiocima proces selekcije umetnika kojima će biti omogućeno učestvovanje i najbolji uslovi za rad na ovoj jedinstvenoj koloniji, poznatoj po svojim monolitnim figurama od 2.5 do 4 m visine.

U Galeriji „TERRA“ članovima Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA biće potom pokazani odabrani radovi nekih od 300 umetnika, koliko ih je dosad prošlo kroz istoimeni atelje u vlasništvu grada Kikinde. Galerija predstavlja muzej na otvorenom; otvorena je 5. decembra 2017., na inicijativu profesora i akademskog vajara Slobodana Kojića. Imanje od 2.100 m², koje je u vreme Austrougarske monarhije služilo za trening vojnih konja, a u Jugoslaviji bilo pretvoreno u kasarnu, profesor Kojić je prepoznao kao idealan prostor za izlaganje zbirke koja broji oko 1.000 skulptura od terakote. U samoj galeriji izloženo je 282 figure.

Osim zbirke ratnika od terakote cara Ćin Šija i stare etrurske kulture, istorija umetnosti nije zabeležila značajniju zbirku figura od terakote do današnjeg dana. Kikinda ima najveću zbirku skulptura velikog formata iz sveta i zemlje, zbog čega je država prepoznala Galeriju „TERRA“ kao veliku vrednost od nacionalnog značaja, sada poznatu i članovima Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA.

Subotnji izlet završen je u Zrenjaninu, posetom manastiru posvećenom sv. Melaniji Rimljanki, koji je ujedno jedini manastir u Srbiji posvećen ovoj svetiteljki. Mali manastir, podignut od priloga, slavio je 21. septembra svoju manastirsku slavu – Malu Gospojinu. Članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA čestitali su blagdan majci Vasiliji, svetovno Nevenki, koja ih je i dočekala, pokazala im bogomolju iz 1935. godine i za njih priredila bogato posluženje.

Biljana Đorđević

Fotografije: Oliver Dimić, Vladimir Ilić, Marko Jelić, Sonja Lapatanov i Biljana Đorđević.

Povratak na vesti ...