Povratak na vesti ... 

2019-09-09

IZLET NA MAČKOV KAMEN I LOZNICU

U nedelju, 8. septembra, NUSANTARA se vratila u Podrinje – cilj je bio da ovoga puta obiđe mesta i znamenitosti za koje u užurbanoj agendi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva dosad nije bilo vremena i prilike.

Članove Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva NUSANTARA najpre je u selu Jarebice dočekao otac Boško Jakovljević, protojerej mesne crkve Svetog Đorđa. Za pozdravnim govorom i pričom o Jarebicama, samoj crkvi, pastvi, poznatoj i veoma aktivnoj slikarskoj koloniji, usledilo je posluženje priređeno za izletnike u parohijskom domu, a potom i ručak u restoranu „Cale“.

U Dragincu su članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva, na „najvećem stratištu seljaka na Balkanu“, od gospodina Milisava Jovanovića čuli potresnu priču o stradanju stranovništva ovog dela Gornjeg Jadra – oktobra 1941., nemačka kaznena ekspedicija streljala je gotovo 3.000 ljudi, mahom staraca i dece. Fašistički zločin u Dragincu i okolnim podrinjskim selima decenijama je zataškavan i o njemu se govorilo samo sporadično. Nedeljni izlet bio je značajna prilika da ne samo gosti iz Indonezije, nego i članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva čuju ovaj deo srpske istorije, čime NUSANTARA ostaje dosledna svom opredeljenju da otkriva i manje poznata mesta, a samim tim i nedovoljno osvetljene delove nacionalne prošlosti.

U spomen-kosturnici na Mačkovom kamenu, na planini Jagodnja, posetioci su se poklonili senima srpskih vojnika koji su svoje živote položili u krvavoj rovovskoj bici, koja je označila potpuni slom austrougraske vojske – time su žestoke borbe vođene u avgustu i septembru 1914. bile okončane. Posetom najpre Tekerišu oktobra 2018., potom Gučevu prošlog meseca i nedeljnim obilaskom spomen-parka na Mačkovom kamenu, NUSANTARA je zatvorila krug - članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva odali su poštu slavnim ratnicima vojvode Stepe, čija je II armija bila i zadužena i zaslužna za odbranu Cera i Podrinja.

Na Mačkovom kamenu NUSANTARA je protojereju Jakovljeviću uručila letopis sa beleškom o svojoj poseti Jadru, što samo po sebi predstavlja svojevrsnu čast. Posedovanje letopisa obaveza je svake pravoslavne crkve; u godišnjak se pažljivo upisuje sve relevantno za postojanje crkve i život lokalne društvene zajednice. Prikaz koji je u letopisu ostavio autor ovih redova opstaće u vremenu onoliko dugo koliko i crkva Svetog Đorđa u selu Jarebice.

Nedeljno popodne članovi Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva proveli su u Loznici, po svom nahođenju, a izlet su završili posetom manastiru Petkovica u istoimenom selu u podnožju Cera.

Biljana Đorđević

Fotografije: Trio Wahyu Pramono, Vladimir Ilić, Marko Jelić, Novo Tomić i Biljana Đorđević.

Povratak na vesti ...