ABDUH DALIMUNTE, AMBASADOR INDONEZIJE, ZA "NOVOSTI", O STAVU PREMA KiM

Kosovo je deo Srbije

REZOLUCIJA SB UN 1244 govori da je Kosovo deo Srbije. Dužnost Indonezije kao dela međunarodne zajednice i članice Saveta bezbednosti UN je da poštuje teritorijalni integritet Srbije na Kosovu, shodno međunarodnom pravu.

Držeći pred sobom Rezoluciju 1244 SB UN ambasador Republike Indonezije u Srbiji Abduh Dalimunt ovako u razgovoru za "Novosti" sumira stav svoje zemlje, nestalne članice SB UN, u vezi sa južnom pokrajinom. Posle predstavljanja plana za Kosovo Martija Ahtisarija, čijim angažovanjem je, inače, 2005. godine okončan i tridesetogodišnji sukob za otcepljenje oblasti Aće, pristankom pobunjenika da polože oružje u zamenu za veći stepen autonomije u okviru Indonezije, ambasador Delimunt kaže da njegova zemlja podržava ideju slanja misije na Kosovo:
- Potrebno je da SB UN zna šta je stvarni problem. Plan Martija Ahtisarija Srbija je odbacila i treba da vidimo zbog čega. Misija mora to da ispita. Nas mora da vodi međunarodno pravo. Neophodno je da se da šansa izgradnji poverenja među ljudima na Kosovu, jer bez toga nema rešenja problema. Moramo da razumemo zbog čega još nema bezbednosti na Kosovu. Kako očuvati mir ako nema pomirenja među zaraćenim stranama? Stoga je jedino rešenje da SB UN pošalje misiju na Kosovo.

* Kakva su Vaša očekivanja od te misije?
- Važno je da se vidi kako da se primeni rezolucija 1244. Bez toga su nerealni sledeći predlozi.

* Poznato Vam je da pojedine zemlje snažno zagovaraju brzo rešenje pitanja Kosova. Kako procenjujete situaciju u SB UN?
- Imamo razumevanja za patnje Albanaca na Kosovu i njihova legitimna prava, ali i za prava Srbije. To ne može da se izbriše. Stoga smatramo da bi, uz pomirenje, proces bio daleko lakši. Još se nadamo da postoji mogućnost za pregovarano rešenje.

* Smatrate li da je moguće da se u SB UN postigne saglasnost?
- Moguće je ako je princip pridržavanje međunarodnog prava. Prvo je potrebno da se vidi kako se primenjuje Rezolucija 1244. Posle toga potrebno je dati šansu pregovorima i ostaviti vreme za proces pomirenja. Smatram da je izgradnjom poverenja moguće doći do rešenja.

* Kako reagujete na podršku pojedinih zemalja na nezavisnosti Kosova?
- Najvažnije je pridržavati se prava. Ukoliko sledimo svačije aspiracije završićemo u haosu. Rezolucija 1244 kaže da je Kosovo deo Srbije.

* Strahujete li da bi nezavisnost Kosova predstavljala presedan za druge slične situacije u svetu?
- Čujemo katkad da je Kosovo jedinstven slučaj. Prema međunarodnom pravu nezavisnost Kosova bi, međutim, bila presedan.

NIŠTA MIMO UN
* KAKO komentarišete mogućnost da pojedinačne zemlje priznaju nezavisnost Kosova?
- To je protivno zakonu. Savet bezbednosti UN jedini autorizuje status, jer je UN administrator na Kosovu. Stoga kako god da se promeni status Kosova, to treba da bude pod autoritetom UN.

SLIČNOST
* MOGU li neka iskustva Vaše zemlje sa oblašću Aće biti od pomoći u rešavanju pitanja Kosova?
- Problem pomirenja i izgradnje poverenja na Kosovu teži je nego što je bio u pomenutom slučaju u Indoneziji. Na Kosovu je prevashodni zadatak izgradnja poverenja.

Autor: Dubravka SAVIĆ

<< Nazad